Bekijk hier onze video over de verschillen
Stappenplan voor de aanleg van sedum
- Het dak: Inspecteer grondig het dak voordat je start met de aanleg. Het dak moet namelijk constructief in orde zijn om een groendak te kunnen dragen. Houd rekening met minstens 80 kilogram per vierkante meter. Zeker nieuwere daken zijn meestal wel geschikt. Twijfel je over het dragend vermogen van je dak? Schakel dan een expert in voor hulp. Ook met de helling van het dak moet rekening gehouden worden. Wanneer het dak een sterke helling heeft, is er een anti-afschuifvoorziening nodig. Dit kan in de vorm rasterplaten die het sedum houvast geven. Veeg, voordat je begint met de aanleg, het dak goed schoon. Verwijder bladeren en oneffenheden en installeer een afvoersysteem voor overtollig hemelwater wanneer deze nog niet aanwezig is. Daarnaast moeten de dakranden minimaal een hoogte van 6 centimeter hebben.
- Het pakket: Wanneer je dak in orde is gemaakt, kies je voor het pakket van jouw keuze. Bij Simply Sedum vind je bijvoorbeeld een compleet pakket. Hierin zit een beschermdoek, drainagelaag, substraat en sedum/vegetatielaag. Heb je al een goede basis liggen? Dan kun je ook direct onze sedummatten of sedumcassettes bestellen.
- Het aanleggen van de onderlaag: Wanneer je sedum pakket thuis is bezorgd, kun je starten met het aanbrengen de eerste laag. Ieder type dak vereist een andere aanpak.
- Je begint met het beschermdoek en legt deze met een ruime overlap op je dak. Rond het afvoer snijd je het doek kruiselings in.
- Is je dak plat of licht hellend, dan komt over dit beschermdoek een drainagedoek. Je legt dit doek met de ribbels naar de onderkant in de lengte van het dak.
- Is het dak sterk hellend, dan leg je rasterplaten over het beschermdoek. Start met leggen aan de onderkant van het dak. Let er daarnaast op dat de dakrand haaks is en geen schuine mastiekschroot heeft.
- De waterafvoer: Een goede waterafvoer is erg belangrijk voor een groen dak. Besteed hier daarom veel aandacht aan.
Je start met het plaatsen van een boldraadrooster/bladvanger in de afvoer. Vervolgens leg je grof grind rond de afvoer. Zo voorkom je dat hij verstopt raakt. Het grind breng je ook aan langs de muren, dakranden en andere doorvoeren. Voor daken die sterk in de wind liggen, raden wij aan om de dakranden te verzwaren met behulp van smalle betontegels.
- De substraatlaag en het sedum: Wanneer het beschermdoek en de drainagelaag in orde is, begin je met het aanleggen van de substraatlaag. Deze substraatlaag vormt de voedingsbodem van het sedum. Wij adviseren 2 zakken substraat per vierkante meter.
De volgende stap is het aanbrengen van de sedummatten of -cassettes. Begin hierbij altijd onder aan de dakrand. Je rolt de sedummatten uit of plaatst de sedumcassettes en snijdt ze op maat met behulp van een stanleymes.
Na het aanleggen besproei je de plantjes met water. Is het warm en droog weer? Dan is het verstandig om het sedum de eerste twee weken dagelijks water te geven.
Neem contact op
Bestel hier direct de nodige hulpmiddelen en ga aan de slag met de aanleg van je eigen groendak. Wij hopen dat we je met dit stappenplan voldoende hebben geïnformeerd. Heb je nog vragen of hulp nodig? Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Onze specialisten staan graag voor je klaar en voorzien je van advies op maat. Natuurlijk kun je ook een afspraak met ons maken om een groendak te laten leggen door onze professionals.